El Nino treft Marmotte!

Na 2001 is ook de 2002 editie van de Marmotte weer geteisterd door het slechte weer. Op zaterdag 6 juli kwam de regen weer met bakken uit de hemel, waardoor het parcours welhaast onmogelijk begaanbaar was. Desalniettemin gingen er weer ruim 5000 deelnemers van start om kwart over zeven in de ochtend, al waren er ook een aantal verstandigen die niet zijn opgestapt.

Aan de voet van de beklimming van de Croix de Fer knepen stoempers Oscar en Marcel in de stromende regen dan ook maar in de remmen en waren zij de eerste, tot op het bot doorweekte uitvallers van de Stoempersklub Groot-Betuwe. Gezien de climatologische omstandigheden een verstandig besluit. Stoemper Peter en Foppe besloten om door te rijden en maar "te zien waar het schip strand".

Helaas lag hun Waterloo na de afdaling van de Croix de Fer. De weg was veranderd in een kolkende rivier, waardoor dalen alleen mogelijk was met strak ingeknepen remmen. Hierdoor waren de remmen van beide renners echter compleet afgesleten en was verder rijden onverantwoord. Door dit mankement was het dan voor beide ook noodzakelijk om een punt achter de race te zetten. Via de moderne mobiele communicatie tussen renner en volgwagen was het eenvoudig om beide op te pikken in St Jean de Maurienne. Uit de koers werd vernomen dat het de zaterdag zo hard regende dat zelfs de vissen een paraplu bij zich hadden!

Toch zijn er enkelen die de Galibier hebben getrotseerd. De verhalen hierover lopen sterk uiteen, maar gezien de regen in het dal willen we best geloven dat de sneeuwvlokken de renners om de oren zijn gevallen tijdens de klim. Dit doet ons weer sterk denken aan onze held Johan van de Velde die tijdens de Giro d'italia in soortgelijke omstandigheden de "Passo di Gavia" bedwong en op deze manier de bijnaam "Uomo di Gavia" verdiende.

Hopelijk komt er volgend jaar een herkansing, maar de kans (en animo) daarop lijkt vooralsnog klein.

Tijdens het verblijf in Frankrijk is er ook weer heerlijk gekookt door de stoempers. In de praktijk blijkt het voor velen moeilijk om iets anders dan de standaard spaghetti/macaroni met rode saus te bereiden. De stoemperkoks hebben getracht hierin een variatie aan te brengen, die wonderwel zeer geslaagd is en bij eenieder (fietser of niet-fietser) in de smaak zal vallen. Daarom zullen alle recepten zoals ze zijn bereid, dan ook binnenkort op de website verschijnen. Hou het dus in de gaten!

Helaas was het niet mogelijk om vanuit Frankrijk de tourtips op de website te plaatsen. Hopelijk gaat het volgende keer wel lukken.

Tot zover het nieuws, in het najaar het volgende nieuwsbericht.