Het helmcameraproject van de Stoempersklub.com


In 2006 heb ik een Aiptekcameraatje gekocht omdat ik de foto's van de spycam erg teleurstellend vond. Deze Aiptek, type DV5700, kan ook video opnames maken en slaat dit op op een SD-kaarje. Geen bewegende onderdelen zoals tape en/of harde schijven. Lijkt me wel praktisch met al die trillingen op een fiets. In 2006 heb ik deze tijdens de vakantie aan het meer van Annecy meegenomen om onderweg wat foto's/bewijsmateriaal vast te leggen. Kwaliteit is OK, je kunt er foto's van 20x30cm mee afdrukken en die zien er prima uit. In 2007 heb ik de oude Limarhelm van mijn wederhelft verbouwd en er een helmcamera van gemaakt. Op de ene kant zitten twee stroken klittenband en aan de andere kant een tegengewicht (camera weegt een 300gam, krijg je wel last van als dat continu aan de ene kant van je nek trekt). Op de camera heb ik de corresponderende stroken geplakt en zowaar het zit als een huis !! Zelfs met 80km/h valt het ding er niet af. Hieronder een image van de helmcamera.

Tegenwoordig kan je mooiere, compactere buisachtige camera's kopen (futurumshop.nl) die veel eenvoudiger aan je helm zijn te maken. Voordeel van de camera aan de helm tov van vaste positie op het stuur is dat het beeldverloop natuurlijker is; je kan het publiek al laten zien wat er door de bocht aankomt.
Intussen heb ik al diverse filmpjes gemaakt maar wat opvalt is dat de afdalingen er niet zo spannend uitzien. Je hebt het idee dat het niet zo hard gaat ondanks de enorme ruis in de microfoon. Daarom versnel ik de meeste van dit soort beelden, anders valt het publiek in slaap.... Onlangs, tijdens het tacxen, zag ik "het" ineens. Waarom ziet de real life video van de mortirolo en gavia afdaling er wel spannend uit ? Dit heeft tacx met een groothoeklens opgenomen !! Aan de zijkanten vervormen de huizen die uit beeld verdwijen maar dit geeft een extra illusie van meer snelheid. Dit opgemerkt hebbende, heb ik ook maar eens wat oude rl-video's bekeken. De Iron Horse classic is met gewone lens opgenomen en lang niet zo spannend in de afdalingen !! Volgend probeersel wordt het "monteren' van een lensje voor op de camera om een groothoekeffect te krijgen, wordt vervolgd.
Een andere tip is dat je iemand voor je laat fietsen/dalen dit geet ook meer illusie dat het hard gaat. Op YouTube heeft iemand zo ongeveer de gehele Otztaler 2007 geplaatst en ondanks dat er truttig wordtgedaald van de Jaufenpass is het toch aardiger om naar te kijken. Of komt dat omdat de cameraman (vrouw) achter een strakke amazone zat ??
Waar je op zou kunnen letten bij de aanschaf van een camera is het formaat waarin gesaved wordt. Aiptek heeft eoa asf-formaat. Dat kan je dus niet editten en/of monteren met Pinnacle (mijn favoriete edit programma). Heb ik met Windows Moviemaker gedaan maar dat is niet echt stabiel met grotere projecten. De laatste video van de Otztaler heb ik zelfs via een ingewikkelde omweg naar DVD gekregen omdat moviemaker de eerste 30sec a 1 minuut zwart beeld liet zien (wel geluid).
Wat ik ook nog eens wil proberen is de helmcamera naar achteren richten en medestoempers van voren filmen. Meestal lig ik toch voorop, zeker met afdalingen :-). Misschien wel een leuk effect in een videoclipje van een volgend stoempersklub.com projektje. Op YouTube staat een filmpje van de Timmelsjochafdaling (bovenste hairpins). Klik hier voor het fimpje. Als je wat verder zoekt vind je ook de Otztaler 2007 video's en ook een video van Bert Dekker van Team Granfondo die de Otztaler Gletscherstrasse opfietst ter voorbereiding van de radmarathon. Let even op zijn beentempo bij aanvang van de klim even na de Mautstelle. Het is daar 13% (gemiddeld) en hij lost alles en iedereen op de macht.... Klik hier voor Dekkertje. Zelf heb ik daar ook naar boven gestoempt, was echt harken op sommige stukken zelfs met 34 x 27.....

Door de Kempenstoemper, Eindhoven september 2008