Ergovideo met Cadel Evans op de Tacx; een product review


6 januari 2009: Enkele aanvullende opmerkingen na een eerste kennismaking met het Ergvideo-gebeuren in november 2008. De training wordt inderdaad reeeler als je bergop je rpm-en wat laat zakken en de Tacx meer weerstand laat leveren. De snelheid is nog steeds niet reeel, het gevoel al wel. Het klimgevoel in het rood (hard Lactate Threshold) trainen is nog beter te voelen als je je rpm-en gelijk aan die van Cadel probeert te houden. Wat je dan wel moet doen, en dat is een beetje tegennatuurlijk, is de versnelling zwaarder schakelen bergop en lichter bergaf !! Anders kan de Tacx de weerstand niet leveren bij de lage rpm-en op sommige zware stukken. Als laatste kan je proberen net als Cadel tegaan staan als hij gaat staan en te zitten als hij gaat zitten. Je komt er dan achter dat hij erg veel staand klimt. Best pittig, op min 20% ook al.....

Verder had ik Tacx nog de vraag gesteld waarom er geen rekening is gehouden met het vermogen/gewicht van Cadel en jezelf. Ik kreeg het antwoord terug dat je je gewicht kon instellen in de daarvoor aangewezen schermen. Hierop heb ik gereplyed dat dit niet is wat ik bedoelde en nogmaals uitgelegd wat ik wel bedoelde maar nooit meer iets gehoord. Jammer :-(.

9 november 2008: Om eens wat anders te trainen dan Real Life video cycling op de Tacx, heb ik onlangs een Ergovideo met Cadel Evans besteld via de Tacx website. Met euro 34,50 niet goedkoop, maar een hobby moet geld kosten zeggen we altijd bij de Stoempersklub.com. Na de gebruikelijke installatie en het kopieren van de videobestanden naar de harde schijf (toch het beste voor een soepele weergave van video) de fietsbroek maar eens aangetrokken en een handdoek klaargelegd om Cadel er eens op te leggen.... Dit kan natuurlijk niet; de gehele video blijf je tegen het achterwerk van Cadel aankijken. Volgende keer een Ergovideo met Demi Moore of Catherina Zeta-Jones ;-).

De videobeelden zijn Ok, een paar keer ben je Cadel kwijt door illegale verkeersacties van hem maar dat gat rij je zo weer dicht. Op de video zie je Cadel fietsen met een Powertap achterwiel en het te leveren vermogen staat rechts in beeld onder je eigen getrapte vermogen. Als je te weinig vermogen levert, voel je de weerstand omhoog gaan van de Tacx. Bij voldoende rpms kon ik die schommelngen in vermogen goed opvangen en Cadel bij een -20% instelling bijhouden. Eigenlijk is het volgens mij een beetje smokkelen op die manier want je snelheid (links in beeld) is veel hoger dan de werkelijke snelheid. Reeeler lijkt me dat bij bergop je je rpm wat laat zakken en de tacx wat harder laat remmen (voor de volgende keer). Onderaan staat een schermafdrukje van de eerste training. Wat ik echt jammer vind is dat er niet geprogrammeerd is dat je meer wattjes moet trappen naarmate je zwaarder bent. Alles draait tenslotte om Watt/kg.... Cadel weegt 64kg volgens Wikipedia, ik zou dus de instelling op 76/64*100 -100 = +19% moeten zetten om bij te kunnen blijven (en dan ook de Wattjes kunnen leveren, maar dan schreef ik deze review niet...)

Een andere verbetering is dat naast het te leveren vermogen, de hartslag van Cadel weergegeven zou kunnen worden. Er komen wel een aantal pop-ups die iets melden als "hard LT 11:40min" maar dat zegt me zo weinig. Hartslagen willen we zien !! ** Met deze twee aanpassingen zou je je "echt" kunnen meten met de profs. En dan van ellende je fiets in de gracht gooien, want die jongens fietsen gewoon twee keer zo hard ;-)

Hier een plaatje van mijn eerste Ergovideo**Via Google: LT staat voor Lactate Threshold training, op een triathlon website zag ik dat Hard (LT)>160bpm was. Heb ik nog niet hard genoeg gereden dus. Er is nog hoop ;-)

Door de Kempenstoemper, Eindhoven november 2008