Een fiets met cardan-as; na drie maanden testen


Een praktijktest van de Kempenstoemper

Afgelopen 5 december had de goedheiligman voor de Kempenstoemper een fiets met cardanas achter gelaten en na drie maanden fietsen door de Eindhovense pekel wil de Kempenstoemper even het een en ander kwijt over zijn ervaringen. Voordat de op- en aanmerkingen ter sprake komen moet er gezegd worden dat de Beixo niet gespaard is: zo'n 1000km door regen, sneeuw en pekel is er geploeterd. En in Eindhoven weten ze van pekel strooien, als Erwin K. met zijn handen wappert dat het gaat vriezen, dan gaan de pekelwagens de weg op en het is het zeker wit na een paar uur. Als het niet van de rijp is danwel van de pekel....

Op de eerste plaats zijn de handvaten erg dun en blijven niet goed vast zitten. Deze zijn inmiddels vervangen door Simson handvaten van 4.95 van de plaatselijke FM. Ook de remblokken zijn vervangen, want opgeremd. Nou rem ik niet veel maar deze blokken waren wel erg zacht, zo zacht als boter bijna. Vervangen door een set BBB's met verwisselbare cartridges (19.95 ?) Remmen gaat nu prima, ondanks de Alhonga (is dit een merk ?) remgrepen. O ja, de remmen zaten ook verkeerd om, rechts was voor en links was achter. Als derde zijn de pedalen vervangen. Het eerste stel is gewoon naar de galamiezen gereden, bij rechts viel bijna het platform van zijn as. Van Beixo heb ik een nieuw setje inklapbare van een ander model gekregen (aardig :-)) maar daar zit precies een knobbel onder de voet en da's niet lekker fietsen. Vervangen door tweedehands gazelles die voorhanden waren, pedalen inklappen deed ik toch al niet. Verder zitten er hier daar wat roestplekkies van de pekel, heb gepoetst maar is pisbakken ijzer (asmoeren, veerpoten).

Nu nog wat positeve dingen: de fiets rolt goed, bandenkeuze en assen zijn prima. Banden zijn ook lekker vet (breed) dus meer comfort, dat je veel meer rolweerstand hebt is onzin. Deze fiets rolt beter dan mijn oude Gazelle met dunnere banden. De cardanas bromt nog steeds een beetje maar er is geen spat water/pekel ingekomen. Echt onderhoudsarm dus. Het zadel, Dr. Air type ( merk ?), zit ook prima, nog niet hoeven bijpompen. De na-service van Beixo is ook prima: bij (technische) vragen heb je vlot en ter zake antwoord. Mogelijk dat er rechts nog een keer een rechte crank op komt, als ik hem kan vinden tenminste, zodat de Q-waarde wat kleiner wordt. Door de overbrenging bij de trapas staat de crank namelijk een beetje verder naar buiten dan links.

We houden u op de hoogte van het vervolg van deze praktijktest, ben benieuwd hoe het in het voorjaar gaat na een half jaar en een dikke 1000km verder .

BeixoDoor de Kempenstoemper, Eindhoven februari 2009