Onderhoudworkshop mountainbike met Herold Dat

Bij Cycletrend in Nuenen is er door Herold Dat (o.a. Nederlands Kampioen bij militairen en vele andere overwinningen) een aantal workshops gegeven mbt onderhoud van de mountainbike. Samen met mtb-maat Rolf uit Eindhoven gezellig een avondje gesleuteld, want ook praktijk, en informatie verzameld/uitgewisseld. Hieronder een aantal tips van Herold.

1> zet je fiets weg met versnelling klein voor en achter. Minste spanning op veren derailleurs, voorkomt bijvende vervorming veren/
2> na schoonmaken: open de snelspanners van de wielen en sluit ze weer zodat wiel weer gecentreerd staat.
3> laat je fiets op de banden stuiteren en luister of eea los zit danwel spelling vertoond (denk aan balhoofd en wielen, zie tip 2)
4> schaf een kettingmeter aan en vervang ketting op 50-75% slijtagepunt. Je kan dan wel 2 a 3 kettingen met zelfde tandwielen rijden. (ketting=20 euro tandwielen=150 euri)
5> banden van de velg halen doe je zonder bandenlichters. Erop dus ook.
6> geen borgringetjes op de ventielen plaatsen !!
7> heb je geen reserve bi-band meer en toch lek en geen plaksetje: doe gras in je band en rij voorzichtig naar huis
8> smeren van de ketting vanaf de binnenzijde van de ketting. Druppelen van je smeerspul doe je op het onderste stuk van de ketting net achter het voorblad
9> banden en wielen zijn belangrijkst, zeker voor winnen van koersen. Herold had voor elke koers 4 setjes wielen met banden mee en koos al naar gelang weer en ondergrond voor een setje. Door een goede keuze heeft hij in veel wedstrijden voordeel gehad.
10> afstellen van remschijven en blokken is soms best lastig, he Herold.... ;-)


Door de Kempenstoemper, Eindhoven februari 2010