Een fiets met cardan-as; na twee jaar stoempen


Een praktijktest van de Kempenstoemper

Beixo, de fiets met cardanas, deel 4

Aan het eind van 2010 begon de cardanas steeds rauwer te klinken. Ondanks het regelmatig smeren (iets meer dan 1x per jaar want gebruik is meer dan gemiddeld) werden bij het achteruit freewheelen de individuele tanden van de overbrenging gevoeld. Op een van de winterse dagen van december liet de Kempenstoemper de Beixo uitrollen over de sneeuw en draaide de trappers gedachtenloos achteruit. Het gevolg was een harde knal vanuit de trapassectie en bij thuiskomst werd eea gedemonteerd en geinspecteerd. Hieronder een foto van het voorste tandwiel dat haaks op het tandwiel staat dat aan de trapas zit. Er zijn nogal wat tanden beschadigd... Onder de as, een beetje vaag, ligt nog een stuk afgebroken metaal wat los in het vet zat, mogelijk van die knal ???

Uiteraard is dit gemeld bij Beixo want 3 jaar zou gegarandeerd zijn. Gezamelijk met de servicemedewerker is geprobeerd te achterhalen wat de oorzaak zou kunnen zijn maar zonder resultaat. Wel is er een nieuwe cardanasunit opgestuurd naar de Kempen. Op oudjaarsdag kon de Kempenstoemper niet naar de oliebollentocht in Hattemerbroek vanwege de ijzel en had dus tijd over om de nieuwe unit te monteren. Het lijkt erop dat deze soepeler draait dan de vorige ooit gedaan heeft. Nu afwachten wat de kilometers gaan doen met de cardanas. wordt vervolgd...

Conclusie van deze review: de cardanasaandrijving heeft na twee jaar de geest gegeven maar is onder garantie vervangen door Beixo.

BeixoDoor de Kempenstoemper, Eindhoven januari 2011