Continental XKing 2.2 protection tubeless maken op Roval wielen met Joe Noflats

Na aanschaf van een setje specialized roval wielen afgelopen jaar, werd het eens tijd om deze tubeless te gaan rijden. bij Mantel in Arnhem was een setje continentals xking 2.2 aangeschaft en bij Moniques bikeshop een flesje Joe noflats. Via youtube eea bekeken over hoe het werkt met de vloeibare latex en hoe de band te vullen. Vullen van band via ventiel met een slang was geen optie want de bijgeleverde specialized ventielen zijn niet demonteerbaar. De optie de band er bijna helemaal op te leggen en dan 100ml Joe Noflats erin te gieten en vervolgens de band er verder op te trekken leek het aantrekkelijkst. Wel was er alleen een vloerpomp voorhanden en geen compressor zoals in de instructievideo dus even afwachten of er snel genoeg lucht in de band kon worden gepompt zodat hij in de velgrand springt. De continental xking protection versie is volgens de fabrikant een allround band met relatief kleine noppen, wijd uit elkaar geplaatst. De wangen van de band zijn redelijk stug vergeleken met Schwalbe banden. Na het gieten van de 100ml latex in de band was het lastig de band over de velgrand te krijgen. Uiteindelijk met een kunststof bandenwipper gedaan. Het oppompen met vloerpomp ging gemakkelijk, en de hiel van de band sprong bij ongeveer 2 bar al in de velgrand. Flink ronddraaien en schudden met de vloeistof en de band was dicht ! Makkie dus. Na een paar dagen had de achterband iets druk (0.5 bar) verloren, beetje rondgedraaid en vlak gehouden zodat latex zich opnieuw verdeelt. Kijken hoe dit zich ontwikkelt.

Update 27 februari: Dat was iets te vroeg gejuicht. Na door de week 's avonds de continentals tubeless gemaakt te hebben, is er zaterdag een ritje over de mtb route bij Nuenen gemaakt. De bandjes lopen mooi licht en hebben voldoende grip.Geen probleem met lekkage/leeglopen. Zaterdagavond stonden de banden echter plat ! Uit de schuur, in de warme keuken, opnieuw opgepompt en de latex rondgeslingerd en ze leken weer dicht. Zondagochtend echter weer plat, zelfde procedure en erop uit. Toch maar even een extra binnenbandje meegenomen. En ja hoor, midden in het bos loopt de achterband ineens vlot leeg. Dan heb je dus een bende als je een binnenbandje wil omleggen met de latexvloeistof. Afijn 10 minuten later konden we weer verder en nu bedenken wat het kan zijn. De conti's met rovalwielen waren nl dicht en nu ineens niet meer, raar !

Tijdens de kliederzooi met latex had de kempenstoemper gebruik gemaakt van de bijgeleverde tubeless ventielen van Specialized. Deze monteer je met een ringetje in de velg en zouden samen met een geplakt plastic velging voor de afdichting moeten zorgen. Opvallend was dat er toen opgedroogde latex rond dit ventiel en nippelgaten te vinden was. Bij de originele Joe no-flats kits(of Stans no-tubes) wordt er een soort van butyleen rubber velglint met aangegoten ventiel geleverd dat in het velgbed wordt geplaatst. Moniques bikeshop had nog een setje (zie foto) liggen en daar maar eens mee aan de slag gegaan. Het meeste werk was het reinigen van het velgbed: allerlei lijmresten van het geplakte lint met opgedroogde latex, bleeh.. Dan het velglint met ventiel plaatsen, is even een precieziewerje. Het rubber ligt bijn avan rand tot rand in de velg. Dankomt het spierballenwerk: eerst de band op de velg. Dat is al lastig want het velgbed heeft minder ruimte waardoor je echt de band het laatste stukje moet helpen met een plastic bandenlichter. Dan oppompen, zonder latex zodat de hiel van de band in de velg klikt. Als je wat slordig te werk bent gegaan met het velglint heb je dus nu een probleem. De kempenstoemper heeft zich een ongeluk gepompt met een vloerpomp maar het is toch uiteindelijk gelukt (advies gebruik een kompressor). Nu wachten of de band wat hard blijft en zo ja dan kan je het ventielbinnenwerke eruit draaien en de latex (100ml) erin gieten (zelf heb in een plastic injektie gebruikt met een maatverdeling). Binnenwerke er weer in en pompen maar weer, nu kan het met een vloerpomp want de band zit nog ingeklikt. Draaien en schudden en zowaar er zat al een lekje in de band (zie foto van de latexplug die zich vormde.




Nu nog een keer de achterband maar dan met kompressor. Op moment van schrijven is de band al een week of twee, drie dicht. Af en toe beetje bijpompen, dat wel.