Het repareren van een lekke "tube"

Op veler verzoek, een uitgebreidde beschrijving hoe een lekke "tube" te repareren.

Benodigdheden:

1 plakdoosje met daarin: minimaal 2 bandenlichters (3 indien met niet over krachtige vingers beschikt), plakkers, solutie (niet teveel aan ruiken dan word je high van..), schuurpapiertje. Tip 1: een balpen is ook handig, evenals een reserveventiel en wegwerphandschoentjes.

Volg deze beknopte aanwijzingen en u kunt waarschijnlijk verder op uw rijwiel:
1) loopt de band heel langzaam, NIET hoorbaar, leeg, ga naar 2. Staat u binnen een halve minuut op de velg ga naar 3.
2) U heeft een zogenaamde afloper. Pomp de band regelmatig bij en ga zo snel mogelijk naar huis.
3) Heeft uw fiets uitvalnaven. Ja ga naar 4. Nee ga naar 7.
4) Heeft u een reservebinnenband bij u. Nee: ga naar 7 en koop als u thuis bent er een. Bent u in bezit van een reserveband, ga naar 5.
5) Wanneer u zo slim bent om een reservebandje mee te nemen bent u waarschijnlijk ook zo handig om hem er zelf op te leggen, en fietst u 5 minuten later fluitend verder.
6) Oeps, u moet gaan plakken !! Indien u geen plaksetje bij u heeft, dom, dom, dom, dan hoop ik dat u een mobiel heeft en iemand kunt bellen om u op te halen. Door naar 7.
7) Trek de wegwerphandschoenen aan en plaats de fiets op het stuur en zadel.
8) Heeft u uitvalnaven. Ja ga naar 9, nee ga naar 10.
9) Open de uitvalnaaf en neem het wiel uit het frame. Door naar 10.
10) Laat het restantje lucht uit de band. Draai het hollandse ventiel en borgmoertje los en leg ze in het doosje !! (je raakt ze gegarandeerd kwijt in het bos). Franse en Presta ventielen laten zitten.
11) Plaats de eerste bandenlichter van bovenaf tussen de velg en de hiel van de band. Maak gebruik van de hefboomwerking van de bandenlichter, wie niet sterk is moet slim zijn. Haak de bandenlichter evt vast aan een spaak, inderdaad daar is die uitsparing voor.
12) Plaats de tweede bandenlichter een 5-tal cm verderop tussen de velg en de band. Hevelen!!Let op: dit kan enige moeite kosten daar de band bij bandenlichter 1 al van de velg ligt. Te weinig kracht, bandenlichter dichterbij zetten. Vergeet niet de bandenlichter vast te zetten.
13) Sterke mannen hebben geen derde bandenlichter nodig: door naar 14. De derde bandenlichter gaat hetzelfde als de tweede, indien u de tweede niet heeft vastgezet valt deze nu naar beneden, meestal in het spatbord, zodat u de fiets weer kunt omdraaien....
14) Met handkracht de band verder lossen van de velg, helemaal rond.
15) Neem de binnenband uit. Indien geen uitvalnaven, band gewoon tussen frame en wiel laten zitten. Bij een achterwiel, band aan de andere kant dan de kettingkast afnemen, daar is meer ruimte.
16) Plaats het ventiel terug en pomp de band op.
17) Lokaliseer het lek op het gehoor. Gevonden ga naar 19. Niet gevonden, naar 18.
18) Luister nog eens goed en/of lokaliseer het lek met een bak water. Niet gevonden, dan had u de band bij moeten pompen en zo snel mogelijk naar huis moeten fietsen, zie punt 1.
19) Gevonden, markeer met de balpen. Pak het schuurpapier uit het doosje. Indien niet gemarkeerd, moet u weer zoeken, vandaar de balpen....
20) Schuur rond het lek de band een beetje op, dan hecht de plakker straks beter.
21) Smeer solutie vanuit de tube rondom het lek op de band, dit mag ruim groter dan de plakker.
22) Laat de solutie enkele minuten aandrogen , niet aan ruiken... Vallen de mussen van het dak, dan kan je direkt door naar 23.
23) Haal het stickertje van de plakker. Kan wit maar ook aluminiumkleurig zijn.
24) Leg de plakker met de lijmkant op de aangedroogde solutie. Kom zo min mogelijk met je vingers aan de lijmkant; hechting !!!
25) Druk de plakker stevig aan. Indien de lijm correct is aangedroogd, heeft u instantaan prima hechting.
26) Laat de plakker met de band vulcaniseren oftewel neem even een korte pauze.
27) Controleer of de plakker rondom goed vast zit. Indien er een randje los zit, heeft u 1 kilometer verderop weer een lekke band. Bijlijmen van solutie wil nog wel eens helpen (laten aandrogen voor aandrukken!!) anders plakker verwijderen, uithuilen en opnieuw beginnen bij punt 19.
28) Controleer de buitenband op scherpe voorwerpen, glas, spijkers, punaises, schroeven, dorens etc.. en verwijder deze.
29) Laat de lucht uit de band door het ventiel los te draaien en plaats deze terug in de buitenband.
30) Draai het ventiel er weer in en pomp een paar slagen lucht in de band. De band kan zich nu goed verdelen over de wielomtrek.
31) Druk de hiel van de band weer in de velg en begin tegenover het ventiel.
32) Voor het laatste stuk is enige handkracht vereist, laat de band anders weer leeglopen maar let er dan op dat de binnenband niet tussen de buitenband en de velg terechtkomt. Andere tip: wrijf krachtig over de wangen van de buitenband, vanaf de positie tegenover het ventiel, naar het ventiel toe, vanaf beide kanten. Zo onstaat er ook wat ruimte om de buitenband over de velg te wippen. Uiterste redmiddel is te heffen met een bandenlichter, dit wordt echer sterk afgeraden omdat de kans bestaat de net-geplakte band weer lek te steken/drukken.
33) Controleer of er de binnenband niet tussen de velg en de buitenband zit.
34) Pomp de band weer op. Indien u uitvalnaven had, plaats het wiel weer terug. Draai de fiets weer om en u kunt weer verder.

Heeft u een kilometer verderop weer een platte "tube", wanhoop niet, het kan zijn dat u gewoon weer een lekke band heeft. Maar misschien is uw buitenband aan vervanging toe, of fietst u zo weinig dat uw binenbanden zijn uitgedroogd en poreus zijn geworden. Indien het lek op dezelfde plaats is, dan heeft u bovenstaande aanwijzingen niet goed gevolgd en kunt van voren af aan beginnen.

Terug/Back