Stoempen of kraken ??

Bij de vrije ATB-stoemperstocht rond Nijmegen bleken de Kempenstoemper en Stoemper Marcel beiden een "krakende zadelpen" te hebben op hun Santos. Ronduit irriterend op zo'n kostbaar aluminium ros. Toeval of niet, maar de Kempenstoemper moest toch naar Monique's Bikeshop om z'n materiaal te laten checken op verregaande slijtage ivm de aankomende Vulkanbike (D) en zou Gerard vragen wat de oorzaak zou kunnen zijn. Invetten en weer aandraaien helpt in ieder geval niet !!!

Volgens Gerard kunnen er een aantal oorzaken zijn:

1) het zadel kraakt waar de brug (horizontale metalen delen) overgaat in de achterkant van het zadel. eenvoudig te testen door eens flink aan het zadel te trekken en drukken. Indien geen gekraak door naar optie 2.
2) het a-head balhoofdstel is niet goed afgesteld. Klinkt raar, maar wanneer je gaat zitten herverdeeld het gewicht zich (da's logisch, zou Johan zeggen) en wordt de stand van de wielen anders. De belasting van het baloofd verandert ook en met verkeerde afstelling (lees: te los) dan kraakt het.
3) de snelspanner van het achterwiel zit niet goed dicht, te los dus. Eventueel strakker zetten dus.
4) het achterpad van de derrailleur zit niet goed vast (?).
5) uit Gerard's eigen ervaring: Cane Creek kogelbaan op de vork zat los. Normaal wordt deze met een werpgewicht aangegooid zodat ie "nooit" meer los komt.

Je ziet keus genoeg, bij mij zaten de A-head balhoofd en snelspanner te los. Ruim een uur gefietst en geen kraakje meer maar we houden het in de gaten. Nu alleen de biker nog "kraakvrij"....

Terug/Back