Toertocht verslagen

Hier de verslagen van de door ons gereden toertochten, inclusief beoordeling!
Klik op de fotocamera bij het verslag voor de foto's van de spy-cam en de routekaart.
Klik op het kompas voor een GPS-track.
Datum Tocht Beoordeling
10 januari Strandrace Egmond 9/8Archief
 • Seizoen 2014
 • Seizoen 2013
 • Seizoen 2012
 • Seizoen 2011
 • Seizoen 2010
 • Seizoen 2009
 • Seizoen 2008
 • Seizoen 2007
 • Seizoen 2006
 • Seizoen 2005
 • Winterseizoen 04/05
 • Zomerseizoen 2004
 • Winterseizoen 03/04
 • Zomerseizoen 2003
 • Winterseizoen 02/03
 • Mocht je op -of aanmerkingen hierop hebben, stuur ons dan gerust een e-mail.

  2015

  Extreme strandrace en halve marathon Egmond?

  Zaterdag 10 en zondag 11 januari hebben de gebaksstoemper en de zwarte meegedaan aan de strandrace van Egmond aan zee en de halve marathon van Egmond. Eigenlijk in eerste instantie de bedoeling om eens een halve marathon te lopen voor de zwarte. Maar toen zag ie op de website dat er ook een combiklassement werd gemaakt als je de dag ervoor ook de strandrace zou fietsen. En ach, hoe moeilijk kon dat zijn? ff 36 km over het vlakke strand rijden..heen en weer naar Wijk aan zee? Dat kon er wel ff bij, zonder specifieke training. Toch? Ook Wessel enthousiast gekregen voor de dubbel, dus zo gezegd zo gedaan.

  De voorbereiding was qua lopen goed gegaan, dus op naar Egmond. Enkele dagen voor D-day werd het duidelijk dat het een fikse beproeving ging worden. De weersvoorspelling was niet erg gunstig. Er werd storm voorspeld tot windkracht 8 a 9! Bijna werd het de zwarte teveel, maar na overleg met Wessel werd toch de beslissing genomen om 10 jan. af te reizen. De peugeot partner van de zwarte wiebelde al aardig heen en weer op de snelweg en bij aankomst op de parking in Egmond aan den Hoef, enkele km's van de start werden we bijna weggeblazen.....Toch maar voor een extra kledingstuk gekozen op het laatste moment. Startbordjes afgehaald en gemonteerd. Evenals de GoPro voor de video! Op de buienradar app zagen we net rond de start een fikse bui aankomen. En ja hoor. Om het feest compleet te maken, begon het in het startvak lekker te regenen en te hagelen. Op dat moment viel het startschot voor ons en konden we weg. Ik zie binnen enkele seconden helemaal niets meer door de bril. Die maar gauw in de helm gestoken en korte tijd later draaien we het strand op. Daar blijkt het enorm mee te vallen met de wind. het lijkt wel of de zuidwester door de hoge golven en de duinen net over het strand getild wordt, waardoor we bijna in de luwte rijden. Zeker geen windkracht 8. Op de dijk bij Oosterhout waait het meestal harder! Ik merk wel gauw dat Wessel er veel meer moeite mee heeft. Dat is wat vreemd, want dat is op het vlakke nog nooit gebeurd. Er moet dus wat anders zijn. En inderdaad, dat zijn de banden. Waar hij nog zijn gewone noppenbanden gemonteerd heeft, heeft de zwarte de super moto's van de kempenstoemper geleend, speciale strandbanden zonder profiel. Deze blijken echt veeeeuuuul beter te rollen. We starten rustig en peddelen een beetje met de meute mee. Na zo'n 47 minuten zien we de eerste mannen van de wedstrijd al terug komen, met Langeveld in 2e positie. We blijven tot een paar km voor het keerpunt bij elkaar rijden, want je weet maar nooit wat er nog komt. In ieder geval nog een halve marathon morgen....Dan besluit de zwarte wat meer gas te geven en rijdt ie toch even 17 minuten weg. Dus...als je gaat beachracen: monteer strandbanden! Na het keerpunt volgt de zwarte wat meer de zeekant en rijdt zo honderden voorgangers voorbij. Zelf niet meer ingehaald op de terugweg. Dus achteraf (lullen is altijd makkelijk) had er nog wel een stief kwartiertje vd tijd afgekund.. Oja, er was nog een intermezzo op de terugweg, dat wat mij betreft niet echt hoeft. Even landinwaarts de duin op, dan de trappen af, en weer terug over wat hooibalen....Helaas niet op de video. Daarna volle bak naar Egmond, in de hoop nog onder de 2 uur te blijven, maar dat lukt niet. Gefinished na zo'n 2 uur 8. De gebaksstoemper na 2:25. Maar volgende keer monteert ie ook strandbanden, zei hij. (achteraf had bij direct een beetje doorrijden en tijd van 1:50 - 1:55 mogelijk moeten zijn). Zie voor een impressie het u-buis filmpje.

  Dan op naar ons overnachtingsadres in de buurt. Lekker gegeten en geslapen, waardoor we de volgende dag weer fit zijn voor het loopwerk. Met de auto richting start, maar bij afslag sportpark blijkt het al erg druk. Er doen nl. veel meer mensen mee met de halve marathon als met de strandrace...Per mtb naar de start gestoempt. Nu staat er wel windkracht 8! Maar tijd genoeg om wat in te lopen. Wessel kan een stuk verder naar voren starten, want hij kan meedoen in de bussinessrace. De zwarte staat vrij achteraan bij het klootjesvolk. De start wordt net als gisteren wat vertraagd om het strand wat breder te laten worden. Uiteindelijk zijn we weg en onder applaus draaien we wederom het strand op. Ik probeer wat aan de zeekant te lopen. voordeel, minder druk, nadeel, natte voeten. Gaat eigenlijk wel lekker. Weer niet zoveel wind onder de duinen en goed tempo van net onder de 5 min. per km. Na ca 8 km draaien we de duinen in. Daar wordt het smal en moet ik inhouden. Na 14 km begint mijn knie wat op te spelen, maar ik verbijt de pijn tot aan de finish. Nette tijd voor een eerste halve maraton onder lastige condities. Net onder de 1 uur 42. Wessel loopt een voor hem normale 1:31. Daar wordt ie toch ff 27 ste mee in de bussinessrace! Waarvoor hulde. Door mijn snellere banden een dag eerder klok ik wel een betere totaaltijd voor het combiklassement!

  Al met al een leuk en goed georganiseerd evenement. En ook wel eens aardig om zo'n combi te doen. En je krijgt er nog een hele leuk chocoladeschaaltje voor (foto p.m.). strandrace: een 9 (maar dat lusje hoeft niet). halve marathon een 8 (puntje minder vanwege de drukte op het parcours.)

  filmpje !

  free hit counter