Wat staat er nog overeind van "De 10 Tips van Jan Mulder", destijds mecanicien van Leerfashion ladies

1) Binnenbanden niet plakken maar weggooien !! In afdalingen waar de velg heet wordt door remmen kan de plakker loslaten waardoor je zomaar lek rijdt met 80km/h. Niet aan te bevelen. Deze tip staat nog steeds als een huis. Binnenbanden hoeven niet niet meer dan twee euro te kosten. echter dan heb je wel een zware. Iets meer euro's ertegenaan en je koopt een vittoria EVO55 die maar 55 gram weegt. En met de goede buitenbanden van tegenwoordig rij je veel minder vaak lek.
2) Ketting ontvetten met cyclon-reiniger en smeren met WD40. Is nog goedkoop spul dat WD40 vergeleken met teflon-spray. WD4) plakt niet na drogen, wel heel weinig gebruiken. Persoonlijk vind ik de ketting te weinig gesmeert met WD40, ketting is wel (te?) droog met WD40 wat plaken van zooi voorkomt. Tegenwoordig heb jeook dry-lube smeermiddelen, zoals van Pedros die ik op aanraden van Gerard van Moniques Bikeshop ben gaan gebruiken voor ATB en later ook voor race. Dry-lube smeert beter (vooral minder gekraak tussen schakels en plakt ook niet. Deze tip is dus discutabel.
3) Maak na elke rit je fiets schoon, let vooral op de banden. Controleer de banden op steentjes en glas. Dit gaat makkelijk en snel met een oude schaar. Plat over het loopvlak halen en je blijft achter evt steentjes en glas haken. Deze tip is OK. Vooral banden met grof geweven karkasssen (michelin pro race 2 en 3 en schwalbe ultremo) hebben relatief veel rubber waar steentjes makkelijker lijken in te blijven haken. Vittoria is fijn geweven (270tpi) en lijkt minder last te hebben. In de Pyreneeen met vittoria diamante pro gereden: een erg zekere band (in de bochten) die soepel loopt en ook licht 200gr net als Schwalbe Ultremo !!!
4) Controleer van Mavic-wielen na elke rit of er speling op zit. Mavic staat hierom bekend. Waar hebben we dat meer gehoord ?? Dit is ook een goede tip. Mijn Mavic Ksyrium SL's lijken nu toch wel ingelopen, heb ze laatste jaren niet meer bij hoeven stellen.
5) Vervang regelmatig de kabels (Jan vervangt ze twee keer per jaar). Is een goede tip in principe, alleen kost veel tijd en moeite.
6) Ga je koersen, vijl de nokjes onderaan de voorvork eraf, zodat je snel banden kunt wisselen. Indien je dit niet doet, moet je de snelspanner telkens 2-3 slagen losdraaien: tijdverlies. Niks op af te dingen, voor toerfietsers niet relevant.
7) Om schade aan de velg te voorkomen bij langdurig remmen in slecht weer (waar hebben we dat meer gehoord?), kan je het beste de schuine metalen delen onderaan de remblokhouder eraf vijlen tot ze gelijk liggen met de houder. De schuine inloop is bedoeld om het wiel te geleiden bij het inzetten maar wie heeft daar nu last mee ??. Een aardige/leuke tip alleen is het niet verstandig (dom ?) om met slecht weer in bergachtig gebied te fietsen zeker niet als je van te voren dit op een bjvoorbeeld een buienradar dat ziet aankomen. Zelf heb ik ook gevijld, aleen daarna nooit meer in van dat hondeweer als tijdens de Marmotte 2002 gefietst. Overigens kan je ze ook afzagen net onder de blokken zoals stoemper Foppe, scheelt weer gewicht.
8) Koop LAKE schoenen, zijn perfect volgens Jan. Niets is zo persoonlijk als schoenen, zelf ben ik gaan rijden op NorthWave. De 2007 modellen waren perfect voor smalle hak met brede voorvoet. De 2008 modellen was net iets anders, hak iets ruimer nu maar nog wel een brede voorvoet. Overigens ziet NorthWave er prima uit, vooral de witte varianten. Witte NW Raptors voor de MTB, ben benieuwd hoe lang dat mooi blijft....
9) Pomp je banden op tot 9 bar. de leerfashion Ladies reden ook met 9 bar rond en met 42km/h gemiddeld. Een goede tip, let wel op. Michelin Pro Race 2 geeft aan dat 8 bar maximum is. Is misschien niet voor niets vanwege het grof geweven karkas. Van Vittoria mag je er wel 10 bar in pompen maar die heeft dan ook veel meer draadjes per inch (270 tpi). In combinatie met tip 1: bij een lange afdaling wordt je velg heet, lucht in band warmt op met als gevolg dat de druk in band hoger wordt. Bij de Otztaler had ik Michelins omgelegd en bij 8 bar maar gestopt....
10) Koop Ritchey Slicks, een superband. Dit is toch wel een achterhaalde tip. Er zijn tegenwoordig veel lichtere banden (de Ritchey weegt/woog 300gr per stuk) Schwalbe Ultremo zit op de 200 gr en er zijn er meer van die categorie. Zoals bij tip 3) je hebt kunnen lezen heb ik Vittoria Diamantes getest, en was erg tevreden. De Otztaler reed ik met bijna nieuwe Michelin Pro race 2 (Vittoria's waren beetje uitgewoond) en vond ze nog beter bollen in de afdalingen en dan vooral in de bochten. Vittoria Diamante heeft beetje profiel naat slickloopvlak en Michelin is volledig slick, dus zou kunnen kloppen. Stoemper Fope heeft Ultremo's maar vindt dat ze erg snel slijten. De Zwarte van Oosterhout heeft Michelin Pro Race 3 gemmonteerd en is tijdens de Otztaler met 80+ km/h gekiekt. (Voor de Zwart erg hard :-)) Wat wel van de tip overblijft is dat je voor snelheid gewoon slicks de beste zijn, maar ja dat is een open deur....

Twee van de tien tips moeten maar eens afgevoerd worden en worden vervangen worden door nieuwe. Prijsvraag ??

Door de Kempenstoemper, Eindhoven september 2008