Statement: Onderhoudsvrije lagers bestaan niet !!!

Toen ik een tijdje geleden mijn Crossmaxen kocht dacht ik een superprodukt te hebben gekocht (ruim 500 euro!!) die garant zou staan voor een aantal jaar fietsplezier. Helaas ! Na ons modderige tourtje rond de Amerongese Berg, met een onvrijwillige onderdompeling in een erg diepe plas, was er toch water in een lager van het voorwiel gekomen !! Het uitelkaar nemen van de Mavic-as is kinderspel. Maar dan het lager, dat lukt de gewone thuissleutelaar niet.

Dan maar naar de prof: Gerard van Monique's bikeshop. Bij mijn opmerking dat de onderhousvrije lagers van mijn Crossmaxen onderhoud nodig hadden begon hij te lachen en zei dat de naam onderhoudsvrije lagers per definitie fout is. Beter is niet-nastelbare lagers oftewel niet-benaderbare lagers. Na inspektie bleek dat het lager geroest was door het binnengedrongen water. Weer een illusie en 5 euro armer....

Verder heb ik een nieuw setje remkabels (voor en achter) meegenomen. De laatste tijd voelden de remmen nogal sponzig aan. Remkabels vervangen is door het ontwerp van alle componenten, remhandles geleidingsnokken en V-brakes, kinderspel. Het doserend remmen is weer mogelijk !! Dus nog meer controle en hogere snelheden mogelijk.... Moraal van dit verhaal: koop gewoon elk jaar een nieuw setje remkabels voor nog geen 7 euro en je (rem)controle over de fiets blijft optimaal.

Terug/Back