Hoeveel schakels ??

Er zijn twee mogelijkheden om te bepalen hoeveel schakels in je nieuwe ketting moeten zitten.

1) je telt de schakels van de oude ketting en kort de nieuwe in tot die lengte. Mijn Santos is voorzien van een SRAM ketting PC53 met powerlink en heeft 106 schakels. Bij normaal onderhoud kan ik er tussen 4 en 5-duizend kilometer mee rijden, beetje afhankelijk van de omstandigheden.

2) je hebt de boel omgegooid, zoals ik op mijn Klein, en de nieuwe ketting met evenveel schakels als de vorige loopt niet lekker. Schakel binnenblad (39) voor en klein (12) achter. Druk nu met een vinger op het midden van het onderliggende kettingdeel. Raak je met de ketting de grond dan is hij te lang. Je mag de grond net niet raken. Voor mijn Klein heb ik een nieuwe shimano HG63 ketting naar 108 schakels ingekort. De originele ketting had een lengte van 110 schakels maar de verzetten heb ik veranderd, zie het onderdeel hierover elders op de techniek-pagina.

Voor de volledigheid: tandwielen en ketting slijten op elkaar in. Je moet beide tegelijk vervangen anders vraag je om problemen. "Klooi" zo min mogelijk met de ketting, niet elke keer erop en eraf voor een onderhoudsbeurt. Dit geldt zeker voor de shimano-types met breekpen, voor de SRAM met powerlink minder. Overigens krijg ik de Powerlink niet zo soepel op en als de fabrikant claimt. En ga zeker geen kettingen mixen, lees het verslag van de Euregiotocht: de lekke ketting....

Terug/Back