Meer rubber: meten is moeilijk....

Na een aantal jaar trouwe dienst zijn de Spezialized Enduro Pro's 2.2 UST rijp voor het museum: ze zijn wel erg vlak geworden... Tot overmaat van ramp worden deze banden niet meer gemaakt !! Ik had blind twee nieuwe gekocht, vond ze erg goed als all-round band: altijd grip, comfortabel en goed rollend, ook op asfalt. Misschien dat ze een beetje zwaar waren, maar daarover later meer. Eerst maar eens de zoektocht naar een nieuwe allrounder beschrijven en de bandenmaten onder de loep nemen..

Stoemper Oscar heeft onlangs Schwalbe Racing Ralph's 2.4 gekocht maar die leken net zo dik als de Specialized Enduro Pro's 2.2 UST. Bij ons wintertochtje over de Amerongse Berg pasten ze nl. net zo makkelijk/moeilijk in de fietsdragerbakjes. Vreemd, dan maar eens meten. Met een schuifmaat de maximale breedte van de band gemeten en wat blijkt: sommige fabrikanten roepen maar wat !!

Gemeten dikte's:

 • Specialized Enduro Pro 2.2 UST: 56 mm = 2.20 inch (in orde dus)
 • Schwalbe Super Moto 2.35: 54 mm = 2.10 inch (afwijking 10% !!)
 • Continental Gravity 2.3 UST: 51.5 mm = 2.02 inch (afwijking 12% !!)
 • Schwalbe Racing Ralph 2.4: 57 mm = 2.24 inch (afwijking 6.5%)

  Van de European Tyre and Rim Technical Organization (ETRTO) aanduiding in mm's klopt nog minder: Specialized 50, Schwalbe SM 60, Conti 57.

  Die Continental Gravity 2.3 UST had ik besteld als mogelijke opvolger van de Enduro's. De breedte klopt dus niet met wat is opgegeven. De omtrek lijkt wel aardig op een 2.3 band: 2.09 meter. De Enduro's waren 2.08m en de Super Moto's zijn 2.10m. Dus misschien komt het allemaal wel goed met die Gravity's, luchtkamer lijkt voldoende voor comfort.

  Minpuntje voor de Gravity's: het gewicht. Op de website staat 800 gram, zelf gemeten 875 gram!! Nu weer 10% teveel dus. De afgesleten Specialized Enduro's wegen 800gram, startgewicht zal ongeveer hetzelfde als de Gravity's zijn geweest.

  Binnenkort meer nieuws. Van Dirt online moet ik nog een setje Hutchinson Spiders krijgen...

  Directe links naar de sites

 • Schwalbe
 • Spezialized
 • Continental
 • ETRTO Standaards
  Terug/Back