Lekkages met UST: ventielen van Mavic zijn slecht bedacht!!

De laatste paar maanden viel het de Kempenstoemper op dat de specialized enduro UST 2.2 wel erg snel leeg liepen. Na 1 a 2 dagen moesten de banden weer bijna volledig opgepompt worden, te gek voor woorden dus. Bij Gerard van Monique's Bikeshop eens wat advies gevraagd en na diep nadenken kwam hij met een busje Slime: een gifgroen dik vloeibaar prutje van vloeibare latex (?) en vulkaniseermiddel (?).

Dit spul is bedoeld voor gebruik in binnenbanden: je giet er een hoeveelheid in en fietst wat rond om het te verdelen. De onstane laag in de binnenband dicht de kleine lekjes dan af. In de gebruiksaanwijzing staat dat lekken op de zijkanten van de band mogelijk niet worden afgedicht en het mogelijk aluminium velgen kan aantasten. Een ventiel zit dus eigenlijk helemaal aan de verkeerde kant wanneer je de Slime "rondfietst". Uiteindelijk na wat gezond boerenverstand denkwerk heb ik de USTband uit de velgrand geklikt en alleen rond het ventiel de Slime aangebracht.

Voordelen: bijna geen massatoename, geen gevaar voor aantasting van de velg en geen enorme schoonmaakakties nodig wanneer er ooit nieuwe banden of binnenbanden moeten worden gemonteerd. Na het oppompen van de banden de wielen met de ventielen naar boven weggezet om het wegstromen van de Slime te voorkomen en laten drogen/vulkaniseren (??). Na een paar dagen voelen van de hardheid lijkt het grove lekken van de band verdwenen. De ventielen lijken dus het lekkageprobleem te zijn geweest.

Als je kijkt naar de construktie van het afdichten van het ventiel op de velg dan heeft Mavic daar niet goed over nagedacht. De O-ring die voor de afdichting moet zorgen zit aan de buitenzijde op de velg en moet met het aandraaien van het ringetje, tegen de druk vanuit de band, een luchtdichte verbinding maken. De O-ring moet daarbij vlak op de velg gedrukt worden en tegelijktertijd ook tegen de cilindrische zijkant van het UST-ventiel: lastig dus. Beter zou zijn geweest deze O-ring aan de binnenkant van de velg te leggen want dan wordt deze door de banddruk aangedrukt en zo wordt de afdichting beter geborgd.

Terug/Back