Toertocht verslagen

Hier de verslagen van de door ons gereden toertochten, inclusief beoordeling!
Klik op de fotocamera bij het verslag voor de foto's van de spy-cam.
Klik op het kompas bij het verslag voor de routekaart.
Datum Tocht Beoordeling
6 maart 2005 8 van Oost-Brabant, door Stoemper Oscar 7.5
19 februari 2005 Veldtoertocht Wapenveld, door de Kempenstoemper 8
6 februari 2005 Veldtoertocht Hoenderloo, door Stoemper Oscar 8
5 februari 2005 Veldtoertocht Nunspeet, door Stoemper Oscar 6.5
22 januari 2005 Stoemperstocht Putten, door Stoemper Marcel 5.5
8 januari 2005 Nieuwjaarstocht Heerde, door gastrijder Rolf van Dijk 7.5
31 december 2004 Oliebollentocht Hattemerbroek, door de Kempenstoemper 6.5
20 december 2004 Avond GeoCache tocht, door de Kempenstoemper -
13 november 2004 VTT Emst, door de Kempenstoemper 7
Winter seizoen 04/05
Archief
 • Winterseizoen 04/05
 • Zomerseizoen 2004
 • Winterseizoen 03/04
 • Zomerseizoen 2003
 • Winterseizoen 02/03
 • Persoonlijke tochten van de Kempenstoemper
 • 2004/2005

  Zondag 6 maart 2005, de 100km van Mill

  Net als de afgelopen jaren wordt door de Stoempersklub de 100km ATB tocht van Mill gereden. Deze tocht staat ook wel bekend als de "8 van oost-brabant". Na de sneeuw en de koude van begin maart was de verwachting dat het parcours nog wel eens glad kon zijn. Voor de zondag was een lekker zonnetje en een temperatuur tegen het vriespunt verwacht.

  Aan de start stonden de naast de harde kern van de stoempersklub gastrijders Martin (van De Straat) en gastrijder Rolf (van de kano en dus niet de Rolf van De Straat). Om 8:30 waren de ATB'ers afgeladen, de rijders ingeschreven en gereed voor vertrek. Met een begintemperatuur van onder nul was het eerste deel glibberen en glijden en vooral koud. Alhoewel sommigen daar geen last van schijnen te hebben. Het blijft toch weer verbazingwekkend dat er nog steeds horden rijders zonder helm rondrijden. We vragen ons af of waar deze hun verstand hebben. In ieder geval niet op de juiste plek, wat dan eigenlijk ook niet door een helm beschermd hoeft te worden?!

  In het begin waren er gelijk wat leuke schermutselingen (met onder andere een aantal hooglanders op de baan, zie foto!) en werd na ruim 25 km de eerste ravitaillering bereikt. Deze was in tegenstelling tot voorgaande jaren wat eerder in het parcours opgenomen. In ieder geval was er voldoende warme thee, krentenbollen en speculaas aanwezig om weer enigszins warm te worden. Het parcours was mooi hard bevroren en op vele stukken een geinige ijsbaan wat tot hilarische momenten leidde.

  Na de stop volgde gelijk een "linkig" stukje. Hier moest alle aanwezige stuurmanskunst worden aangewend om heelhuids beneden aan te komen. Mensen met te weinig stuurkunsten kwamen dan ook op een andere wijze beneden dan fietsend... Hierna werd dan ook weer snel de bossen opgezocht. Met veel draaien, vallen en keren (iedere bocht was weer een verrassing) werd na 60 km de tweede rustpost bereikt. Hier was het een stuk rustiger. Alle snelle mannen hadden even tevoren afgedraaid voor de 60 km, maar de stoempers rijden weer gewoon door.

  Volgens de Kempenstoemper lag het parcours er tot nu toe mooi bij. Volgens hem zou het niet slechter worden dan dit. Helaas, helaas; na de eerste bocht was de sneeuw gesmolten en was een lekkere slijk ontstaan. Dit betekende dus weer een afspuit/poetsbeurt voor het aluminiumen ros achteraf. Na 75km was de enige heuvel van betekenis opgenomen. Bovenop gekomen was daar de splitsing voor de 80km tocht. Stoemper Oscar offerde zich op om voor het verslag de 80km tocht te volbrengen, de overigen gingen door voor de 100km rit. Na een leuke afdaling de bult af werd nog weer even het bos ingedraaid. De sneeuw begon al langzaam te smelten waardoor op sommigen punten door de "slush-puppie" werd gereden. Desalniettemin werd moe en voldaan de finish in Mill weer bereikt.

  De waardering. Het uitpijlen van een tocht met linten blijft toch lastig. Her en der werden er ondanks dat er een mooie trail lag wel wat linten gemist. Ook de kleurcodering is vaag: zo geeft een geeL lint aan dat er Rechts afgegaan moet worden, terwijl een Rood(wit) lint aangeeft dat er Links moet worden afgeslagen. E�n half punt aftrek hiervoor. Verzorgingsposten, oversteekhulpen in voldoende mate anwezig hiervoor een half punt extra. Het parcours was iets anders dan de voorgaande jaren en waarderen we met 7 en een halve punt. Totaal: 7,5.

  Voor de bikers met GPS: er is ook een mps-file beschikbaar.

  Verslag 50 km tocht Wapenveld door de Kempenstoemper

  De wekker liep weer vroeg af, het depart in Heerde bij de steekpenningmeester was om 9:00 gepland en het is een stukje rijden vanuit de Kempen naar de Veluwe.

  De weersvoorspellingen waren niet best: winterse buien en kans op gladheid. Gelukkig voor de deelnemers werden deze buien ff uitgesteld tot na de middag. Af en toe scheen er zelfs een waterig zonnetje en de temperatuur was een graad of 6. De ondergrond had de neerslag van de laatste tijd goed verwerkt en het was dan ook maar op een enkele plek echt modderig.'

  De Stoemersklub vertrok na een afmelding, een verlate aankomst van de gastrijders Rolf en Martin en nog maar bakkie om ongeveer 9:30 naar de startlokatie. Aldaar was het niet bijster druk, iedereen al weg ???

  Na de inschrijving, hup het bos in en na nog geen 500 meter lag de Kempenstoemper al tegen een boom. Gelukkig niks gebroken alleen een barst in het imago en maar weer verder na inspektie van de remmen.

  Na zo'n 18 km en enkele leuke klimmetjes, de eerste post. Bouillion, sportdrank, krentenbol en banaan waren aanwezig. Ook hier niet druk. Vervolgens via het crossterreintje (bekend van Hattemerbroektocht) en nog wat schermutselingen volgde de splitsing met de 30 km en de tweede ravitaillering met een krentenbol en sportdrank. Op dezelfde lokatie als de oliebollentocht Hattemerbroek bytheway.

  Na weer een splitsing, nu tussen 40 en 50 km werd het erg rustig met deelnemers. Intussen was Rolf al afgedraaid omdat "het" niet lekker ging (opkomende griep ??) en werd de 50km volbracht door gastrijder Martin, de steekpenningmeester (met een kapotte stuurinrichting) en de Kempenstoemper. Na de afzink van de Hoge Veluwe richting Wapenveld werd er de provinciale weg opgedraaid en teruggekeerd naar Heerde. De oversteekbrigade had netjes de weg voor ons afgezet maar dat was niet nodig. Op deze tocht dus wel weer oversteekbrigades die goed hun werk deden !!!.

  Het parcours: goed te rijden ondanks natte periode, veel dezelfde stukken als "Hattemerbroek" maar dan in de tegengestelde richting: 7 punten. Verzorging: prima met twee posten, tesamen met de oversteekbrigades: 1 punt extra. In totaal 8 punten van de Kempenstoemper dus. Voor de liefhebbers met een GPS is de track te downloaden, klik op het kompasje.

  Veldtoertocht Hoenderloo, 6 februari 2005

  Vandaag het tweede deel van het ATB weekend. Stoempers Oscar en Foppe met gastrijder Martin hadden op de zaterdag al in Nunspeet gereden. Vandaag werd door hun de 50km gereden. Er was voor deze tcht een grote delegatie van de Stoempersklub. Naast eerder genoemden was ook weer Rolf van Dijk aanwezig, en deze maal in Stoemperstenue! Ook aan de start de Stoempers Marcel, Wessel, Jeroen en Rene (Kennemerstoemper). Deze laatste 4 hadden ingeschreven voor de 30km variant.

  Het begin van de tocht was spectaculair. Veel leuke single tracks afgewisseld met snelle brede stukken. Na 11km as de splitsing van de 25 km daar. We namen afscheid van de 30km rijders (we hadden bij de finish afgesproken) gaven Stoemper Oscar en Foppe flink gas om de Rolf en Martin bij te halen. Deze waren in de veronderstelling dat de rest voor hun uitreed, terwijl dit niet het geval was. In een zinderde vaart die werd geleid door de Steekpenningmeester, haalden de beide Stoempers beide heren na verschillende zeer leuke stukken in. Bij de pauze was het flink druk en was bij de meesten het "nekkie" er wel af. Bij deze pauze was er naast de boullion gelukkig wel krentebrood aanwezig en kon de inwendige mens weer worden bijgevuld.

  Met nog een kleine 20km voor de boeg werd er rustig aan gedaan door de mannen. Met nog een aantal leuke stukjes in het parcours werd om 20 over twaalf het eindpunt bereikt. De 30km was helaas om 12:15 weer vertrokken, net gemist dus.

  Beoordeling: parcours was uitdagend, 8 punten. Verder een prima bewijzering (pijlen in plaats van linten), maar geen bonuspunten daarvoor. De afstand net onder de 50km, maar dat zien we door de vingers. Totaal een vette 8 en volgende keer weer met weer zoveel man aan de start.

  Veldtoertocht Nunspeet, 5 februari 2005

  De weerberichten waren eindelijk eens goed voor het weekend; geen regen wel wat fris, maar daarbij een lekker zonnetje. Zo hadden de stoempers het plan opgevat om op zaterdag de 60km van Nunspeet te rijden gevolgd op de zondag door de 50km van Hoenderloo. Dit ter voorbereiding van de 100km van Mill van 8 maart as. Om 9.30 was naast de Steekpenningmeester en Stoemper Oscar een gastrijder Martin aanwezig. Deze collega van de Steekpenningmeester had de afgelopen tijd veel getraind op het warme Cuba en had al bijna 1000km in de benen. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen.

  Na een rustig begin werd na de splitsing met de 45km het tempo door de Stoempers opgevoerd. Het was een saai stuk heide met een beetje wind op de kop. Een kolfje naar de hand van de steekpenningmeester. Helaas werd een klein gaatje geslagen met Martin, maar doordat de Stoempers het wederom voorelkaar wisten te krijgen om een lint te missen,moest een woeste achtervolging worden ingezet. Gelukkig werd Martin net voor de pauze ingehaald, die overigens erg laat in het parcours (40km) was opgenomen. Na de boullion (waar waren de krentenbollen!) werd er stevig doorgereden. Na een leuke laatste 10km met veel op en af leuke technische stukken werd na een kleine drie uur het eindpunt in Nunspeet bereikt.

  De waardering: het parcours was niet bijzonder. Vooral het extra lusje in de 60km was totaal niet uitdagend, maar leuk voor de kilometers. We kennen er maar een 7 punten aan toe. Door het ontbreken van de krentenbollen bij de 1e ravitaillering een punt aftrek, maar een half punt erbij voor de 2e ravitaillering. Verder een vriendelijke organisatie. Totaal een 6.5.

  Stoemperstocht Putten, 22 januari 2005

  De Stoemperstocht konden we natuurlijk niet linx laten liggen. Om half tien stonden er drie stoempers aan het vertrek in het nog slapende Putten. U kent het nog wel van de befaamde moordzaak. Inmiddels is de rust er weergekeerd en omdat het zaterdag was, waren de bossen opengesteld voor de stoemperstocht.

  Oscar en Marcel hadden al voor de 35 km gekozen, waardoor Foppe uit sociale overwegingen zich daarbij neerlegde. Als nummer 365, 367 en 450 (of zo) doken we het bos in. Vanwege de vele regen was het parcours wel hier en daar modderig, maar we vonden het nog redelijk tot goed berijdbaar. Grote stukken single track, die vanwege de condities vrij technisch waren, en af en toe een lekker rechte en brede snelweg om ff bij te komen. Weinig hoogteverschillen, dus volgens Oscar hoefde je dus niet te schakelen....gelukkig maar, want dat ging toch niet meer door de modder in de tandjes. Al met al stemde dit alles tot tevredenheid en lag een mooi eindcijfer in het verschiet voor deze tocht...

  Echter na de pauzestop, die overigens keurig op 18 km (22km red.) lag, maar waar de soep na mijn bakkie op was, sloeg het noodlot toe: Geen lintjes meer te bekennen na zo'n 5 km na de stop. Alleen dolende veldfietsers! Einde tocht, zogezegd. Dan maar via de macadamweg weer zum Putten gezoefd en na 32 km (35 km red.) in de remmen geknepen.

  Beoordeling: parcours: 7 punten (alles door het bos en veel single-track, weinig hoogteverschillen);

  Helaas gaan er toch 1,5 punt vanaf vanwege de ontbrekende lintjes en het feit dat de soep op was bij de verzorgingspost.
  Totaal generaal: 5,5 (misschien volgend jaar een herkansing voor de lintjesdienst, nadat ze de ontbrekende lintjeszaak hebben opgelost).

  Nieuwjaarstocht Heerde 08-01-2005, door gastrijder Rolf van Dijk

  Op zaterdag 8 januari was het dan eindelijk zover. Na een maand van voorbereiding op de ATB en een paar maand extra spinning op de sportschool ging het gebeuren dat ik als gastfietser met de echte Stoempers een tocht mee zou rijden. Smoezen van tandartsafspraken met wortelkanaal�behandelingen enzo werden niet meer geaccepteerd, dus de wekker gezet en het verre Heerde opgezocht voor een heuse veldtoertocht van 45 kilometer door de bossen van (mijn eerste).

  Bij aankomst ter huize van de aanstichter van dit alles (Foppe) volgde ontvangst met koffie en korte voorstelronde (gaan die foto�s van Marcel, Oscar en Ren� op de website ook wat meer leven). Om 10 uur op de fiets naar het clubgebouw van de VV Heerde voor de inschrijving (ik snap nu waarom �ie �steekpenningmeester� wordt genoemd�..) en even later waren we met z�n vijven op weg.

  De mannen hadden direct een lekker tempo te pakken en we haalden zowaar een paar andere fietsers in (bleken achteraf toch dames te zijn). Het parcours was goed te fietsen, niet te nat en de velen voor ons hadden al een mooi �paadje gelegd�. Af en toe waren we twee Stoempers kwijt (met hetzelfde tenue zien ze er voor mij hetzelfde uit, dus ik waag mij niet aan namen), maar door op enkele strategische plaatsen in de remmen te knijpen en ondertussen de overige deelnemers de juiste weg te wijzen bleef de groep uiteindelijk redelijk bij elkaar.

  Vlak voor de bouillon (zelfgemaakt meneer) en krentenbrood/appel wist Foppe nog juist een boom te ontwijken die de euvele moed had in een bocht te gaan staan, maar gelukkig liep alles goed af.

  Na de korte tussenstop weer rustig aan beginnen, maar zodra we de A28 waren gepasseerd was het ineens �volle bak� en met vliegende vaart denderden we met een ploegje van een man of tien (waaronder twee Stoempers; Oscar en Foppe) door de bossen. Omdat het zo hard ging misten we met z�n allen een heel belangrijk rood-wit lintje aan de linkerkant, waar we pas na zo�n twee kilometer achterkwamen omdat op de splitsing niets meer was aangegeven. Dus maar weer terug (met dezelfde vaart, maar ondertussen nog maar met z�n drie�n) en uiteindelijk de juiste route gevonden.

  Omdat het in dezelfde vliegende vaart omhoog en omlaag over wel heel smalle paadjes met verschrikkelijk veel boomwortels ging kon ondergetekende het tempo niet meer bijhouden (ligt uiteraard aan het materiaal en niet aan mijzelf, ahum) en zag de twee Stoempers uit het zicht verdwijnen. Met het snot voor de ogen uiteindelijk toch weer bijgehaald (volgens mij gingen ze behoorlijk wat langzamer fietsen�.), waarna ik na een paar kilometer (jawel, weer zo�n glibberig paadje met veel boomwortels) gewoon voor de tweede keer gelost werd.

  Uiteindelijk waren ze zo aardig om na het Heerderstrand (wat een wind!) mij op te wachten (waar is die beloofde ravitaillering?) zodat we de laatste kilometer gezamenlijk konden rijden. Daar hoorde ik tot mijn verbazing dat de andere twee Stoempers (ik noem geen namen) niet gewoon nog ergens achter ons fietsten, maar ervoor gekozen hadden de 25 km route te rijden. Dus mijn zelfvertrouwen groeide weer een beetje, maar dat duurde niet lang: uiteraard werd ik ook nu weer gelost, al was dit pas op een vies, venijnig bultje waar ik nog n�t het wiel rond kon blijven draaien.

  Gelukkig was het daarna een klein stukje naar het clubgebouw alwaar het ontvangstcomit� (de onderweg verloren Stoempers) al klaar stonden met de hogedrukspuit. Omdat de fietsen niet echt vuil waren geworden en de koffie binnen niet echt van hoge kwaliteit was zaten we al snel met z�n vijven op de fiets richting huize Foppe, alwaar we zijn voorzien van soep, diverse vers belegde broodjes (met uiteraard een stukje S�kerb�lle uut Snits) en fruit na (lekkere mandarijnen!); Monique bedankt voor je goede zorgen!

  Nu moet ik natuurlijk ook een beoordeling maken, best lastig want ik heb geen referentie. De tocht krijgt van mij 8 punten, omdat deze afwisselend was en toch goed te fietsen (dankzij het nog n�t droge weer). Al met al viel mijn eerste toertocht mij niet tegen. Toch 0,5 punt aftrek vanwege het onduidelijke lintje waardoor we een afslag misten. De missende post bij het Heerderstrand geef ik het voordeel van de twijfel. Totaal dus 7,5 punten.

  Oliebollentoertocht Hattemerbroek 31-12-2004

  Als laatste wapenfeit van dit jaar werd er drie stoempers gecrosst in Hattemerbroek. Vorig jaar had de Stoempersklub GrootBetuwe hier ook gestoempt en had een 6.5 als eindoordeel gegeven. Benieuwd of er dit jaar meer in zat. Startpunt was dit jaar in Heerde bij Stoemper Foppe zodat er er al lekker warmgedraaid was.

  T.o.v. vorig jaar leek het minder druk qua deelname, afgaande op de geparkeerde auto's.

  Het parcours was identiek op een paar kleine details na. O.a. dat leuke klim- en daalstukje langs die boomstamtrappen !! Gelukkig zat het crossterreintje er nog wel in. Ondanks het natte najaar was het parcours redelijk tot goed bereidbaar.

  Afgezien van de problemen van de steekpenningmeester op de steile helling (zie foto's) was de moeilijkheidsgraad laag.

  De pauze was weer na 30km en er was keuze uit snert, krentenbol of oliebol. De bouillion was net op. De oliebollen waren overigens OK. Na de pauze heeft de Kempenstoemper nog een geocache gescoord die 300 meter van de route lag. Daarna was het doortrappen naar de finish en terug naar Heerde voor de oliebollen en appelflappen van Monique.

  Voor de bikers met GPS: de mps-file is te vinden bij de verslagen van winter2004.

  Totaal score: 7.5 maar weer een punt aftrek voor het ontbreken van oversteekbrigades bij de wegen. Totaal dus 6.5 evenals in 2003.

  Avondgeocachetocht op 20 december 2004 door Stoemper Oscar en de Kempenstoemper

  De autothermometer gaf -4�C aan op weg vanuit de Kempen naar Tiel. Het beloofde dus een fris trainingsritje door de Betuwe te worden voor de Stoempers. Als verzetje en om ook een doel te hebben was er van te voren gekeken op www.geocaching.nl of er een paar geocahes konden worden meegenomen. Een geocachingteam genaamd Mathlener had de moeite genomen 3 microcaches rond Tiel te plaatsen en team Blokr had er eentje geplaatst bij Wadenoyen.

  Door de heldere nacht (met lage relatieve vochtigheid ?) was de ontvangst prima en stonden de Stoempers al snel boven op dijk bij Passewaay voor de eerste van 4 geocaches. Aldaar moest de microcache uit de kleilaag worden gebikt en ondanks een snelle log te hebben geschreven waren de handen al verkleumd. Zo koud was het bovenop de dijk !!! De tweede bij Tiel was nog gemakkelijker dan de eerste te vinden en vanaf daar ging het over de dijk door de snijdende wind naar Wadenoijen waar cache nr 3 van de avond bij de prachtige molen werd gevonden. Ook in het donker een mooi plekje...

  Intussen was er al een 15 km gestoempt en werden de voetjes ook al wat fris, het kwik bleef immers nog steeds dalen. De prachtige StoempersKlub GrootBetuwe-winterjacks zorgden ervoor dat de bovenlichamen wel op temperatuur bleven. Vervolgens werd er via een ommetje door Geldermalsen en Buren (leuk plaatsje !!) naar de vierde en laatste cache van de avond getrapt. Bij alweer een mooie molen werd bij -7�C voor de laatste keer het logboekje ingevuld en werd er gekoerst naar de warme kachel. In totaal bijna 40km gereden op de dikke banden (Schwalbe Super Moto) met als resultaat: 100% gecached en steenkoude voeten !!! Beoordeling van de route: moeilijk in het donker maar voor een trainingsrit acceptabel. Voor collega-geocachers is de route ook in mps-formaat te krijgen.

  Verslag van 45km toertocht Emst (G)

  De eerste toertocht dit jaar bezocht door de harde kern van de Stoempersklub GrootBetuwe. Om 10:00 lokale tijd afgesproken om eens lekker over de Veluwe te stoempen. De tocht in Emst was door de NTFU met twee sterren bekroond, dus waren we zeer benieuwd. Bij de start werd er door diverse oranje hesjes de weg gewezen naar de ruime parkeergelegenheden. Op zich was het niet druk bij het vertrek maar ja, 10 uur is uitslapen voor de meeste bikers. De tocht was keurig uitgepijld met pijlen en niet met linten zoals vaak op de Veluwe en ook de afkortingen voor de 25 km waren superduidelijk.

  Het parcours ging afwisselend door bos en langs heide en er waren zelfs enkele single tracks opgenomen. Technisch stelde het allemaal niet veel voor. Omdat ook de moessontijd aangebroken is op de Veluwe was de toplaag blubberig wat op het eind van de tocht zorgde voor chainsuck en volgelopen pignons. De pauze was netjes verzorgd met bouillon, thee, banaan en krentenbol. Indien gewenst kon men binnen recupereren, maar de stoempers ploegden voort nadat Stoemper Oscar zijn handschoenen weer aan had gekregen (+/- 5 minuten werk).

  Op het einde ff afspuiten en opladen, waarna de hemel openscheurde en het landschap wit werd van de hagel. Goed getimed dus.....

  Beoordeling: gewoon een degelijke toertocht, nx mis mee, 7.0 punten. (Waar de twee NTFU-sterren vandaan komen weet ik niet, maar er mag er wel eentje vanaf).

  Voor de GPS fanaten kun je ook de gegevens van de rit downloaden.